welkom

KinePraktijk Cornelis

Kapellestraat 2-4 - 1602 Vlezenbeek
02/569 04 80

Benigne Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV)

Oorzaak BPPV
Benigne Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) wil zeggen een goedaardige, aanvalsgewijze, positieafhankelijke draaiduizeligheid. BPPV wordt veroorzaakt door losgebroken oorsteentjes. Deze oorsteentjes van kalkzout calciumcarbonaat (statoliet) bevinden zich in het utriculum, een gedeelte van het binnenoor, en rusten hier in een gelatineuze massa op zintuigharen. Buiging van de zintuigharen informeert de hersenen over evenwicht en positie. De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor bij het ouder worden en zich verplaatsen tot in een van de halfcirkelvormige kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd.
BPPD wordt dus veroorzaakt door oorsteentjes in een deel van het binnenoor waar ze niet horen te zitten en waar ze duizeligheidsklachten geven bij bepaalde hoofdbewegingen.

bppv

Kenmerken van BPPV
Kenmerken van BPPD zijn draaiduizeligheid, aanwezig enkele seconde na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit is een kenmerkend verschil van BPPV met andere vormen van duizeligheid.

Behandeling

Toepasssen van Modified Epley manoeuvre of de Modified Semont Manoeuvre.

Hierbij helpt de kiné u een aantal draaiingen te maken met uw hoofd om de oorsteentjes te verplaatsen van een gevoelig deel van het oor naar een minder gevoelige plaats, waar ze geen klachten meer geven.

Na de behandeling
Een 10 tal minuten wachten en bij voorkeur niet zelf naar huis rijden.

Bvba Frans Cornelis - Kapellestraat 2-4 - 1602 Vlezenbeek - 02/569 04 80 - 0439.896.978